Innowacje - reguły

Więcej
2013/01/29 20:36 #1083 przez robejs
robejs stworzył temat: Innowacje - reguły
Witam,

potrzebuję pomocy w interpretacji dogmatu (współpraca) z karty '1 - odzież';

'Pociągnij i dodaj do swoich kart wpływu kartę 1 za każdy kolor w swojej strefie, którego nie mają inni gracze w swoich strefach'

Pytanie brzmi czy dotyczy to każdego gracza z osobna, który spełnia wstępne warunki dogmatu?

1. Tzn.  gracz_1 aktywuje dogmat i ma aktywny kolor zielony, którego nie mają gracz_2 i gracz_3. Czy gracz_1 bierze 2 karty czy jedną kartę?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/02/14 13:40 #1089 przez Miloli
Miloli odpowiedział w temacie: Odp: Innowacje - reguły
To ja się "podepnę" pod to pytanie: jak nie ma już kart o wartości [1] to dodajemy do wypływu kolejną dostępną?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/02/14 15:18 #1091 przez robejs
robejs odpowiedział w temacie: Odp: Innowacje - reguły

To ja się "podepnę" pod to pytanie: jak nie ma już kart o wartości [1] to dodajemy do wypływu kolejną dostępną?



1. wydaje mi się, że tak :
str. 6 instrukcji, leksykon, opis czynności  'pociągnij i....',

2. ale oczywiście jest wątpliwość w stosunku do opisu akcji 'pociągnij' - "nie ma zastosowania przy rozpatrywaniu treści dogmatów  w rodzaju 'pociągnij kartę' "

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/02/14 15:23 #1104 przez przemek
przemek odpowiedział w temacie: Odp: Innowacje - reguły

'1 - odzież';

'Pociągnij i dodaj do swoich kart wpływu kartę 1 za każdy kolor w swojej strefie, którego nie mają inni gracze w swoich strefach'

Pytanie brzmi czy dotyczy to każdego gracza z osobna, który spełnia wstępne warunki dogmatu?

1. Tzn.  gracz_1 aktywuje dogmat i ma aktywny kolor zielony, którego nie mają gracz_2 i gracz_3. Czy gracz_1 bierze 2 karty czy jedną kartę?


Należy pamiętać o podstawowej zasadzie obowiązującej dla wszystkich kart i wszystkich przypadków: Najpierw sprawdzamy "kto i czy" spełnia warunek, a dopiero później wykonujemy dogmat (jeśli wciąż jest to możliwe).

Dlatego w powyżej opisanym przypadku należy sprawdzić u siebie każdy kolor z osobna. Sprawdzenie polega na określeniu odpowiedzi "TAK" lub "NIE" dla każdego koloru dla pytania: Czy jakikolwiek gracz posiada stos w tym kolorze. Za każdą odpowiedź "NIE" dobieramy kartę "1".

To ja się "podepnę" pod to pytanie: jak nie ma już kart o wartości [1] to dodajemy do wypływu kolejną dostępną?


Oczywiście - zgodnie z regułami: jeśli brakuje wymaganej karty, to należy dobrać kolejną o wyższym numerze.

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
2013/04/11 09:56 #1111 przez 8janek8
8janek8 odpowiedział w temacie: Odp: Innowacje - reguły

Oczywiście - zgodnie z regułami: jeśli brakuje wymaganej karty, to należy dobrać kolejną o wyższym numerze.


Nawet, jeśli na karcie wskazana jest konkretna epoka?

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.